15 Nisan 2009 Çarşamba

SÖZ ŞİMDİ BİZDE (SEMT AŞIĞI)

Bu röportajımızı Bana büyük yardımları dokunan "semtimiz sevdamız" bloğu ile tanınan semt aşığı kardeşim ile yaptım... Ben zevk aldım bu röportajdan... Tekrar teşekkür ediyorum semt aşığı kardeşim...




- Sizi çoğu kimse www.semtimizsevdamiz.blogspot.com bloğundan tanıyor. Bize blog-taraftar ilişkisinden biraz bahseder misiniz?

- Aslında tanınıyor muyuz tanınmıyor muyuz onu sorgulamak lazım? Blog – Taraftar ilişkimiz biraz zayıf. Bu bloga yazmalıyım derken hep öğrencilik, askerlik dönemimde iletişimden uzak kaldığım yılları düşünerek yazdım. Aslında bir offical site olsa bunlara hiç gerek kalmayacak. Fakat blog kendi aşarak taraftar grubu içinde ufak bir alt tayfa oluştu sezon sonu manifestosuyla, grup logosuyla beraber maddi imkanlar el verirse tribün ürünleriyle blogdan kendini duyuracak. Yinede tribünde blogdan haberi olan insan sayısı çok düşük.

- Peki, bir semt takımının taraftarı olmak nasıl bir duygudur?

- Adana da Galatasaray’ı değil de Demirspor’u tutmak gibi, bunu en iyi sen anlarsın.(siz anlarsınız).Ben gururluyum şahsen. Bizim şöyle başarımız var böyle işler yapmışız diye anlatmak istemiyorum. Bunun için takım sevilmez zaten bu bir o topraklara ait olma duygusu. Avcılar Gençlik diye bir taraftar oluşumu var. Avcılar geçmişte Şampiyonlar ligi kupası mı kaldırdı da amatörde bile 1 otobüs adam oradan oraya gidiyor her hafta sonu? Her sevgi gibi anlatılamaz bir şey bu. Sadece seversin işte…

- Avrupa daki kasaba takımları dahi üst liglerde mücadele ederken, Türkiye de bulunan Anadolu kulüpleri neden başarı elde edemiyor?

- Türkiye’de hangi iş de alt sınıf, üst sınıfın yerinde yer alabiliyor ki bu iş futbolda böyle olsun ya da sporda. Geçtiğimiz 3 sene Basketbol 1. Liginde mücadele ettik. Son senemizde 5 adım atıp son saniyede 3 ‘lük atan çukulataspora karşı yenildik ligden zorla düşürüldük. Bu sadece Beykoz’a yapılanlar. Bursa nasıl futbolda ligden düşürüldü hepimiz izledik. Avrupa da ki o kasaba takımlarının arkasında da büyük güçler var. Bunun adaletle, kaliteyle alakası yok. Yani bir gün burada da olabilir. İnşallah Beykoz böyle bir etiketle bir yere gelmez. Ben alt ligleri seviyorum. Profesyonel Amatörlük yapılıyor çünkü…

- Son dönemlerde Anadolu kulüplerinin; 3 büyükler diye tabir edilen kulüpleri geride bıraktığı düşüncesine katılıyor musunuz?

- İlk önce şunu açıklayayım bence tüm klüpler Anadolu klübü diğerleri 3 büzükler, büyükler diye bir şey yok. Bu satırları okuyan çArşı, GFB, uA ‘lı arkadaşlar yanlış anlamasın. Onların her yaptığı işe saygı duyuyorum geçen sene 15 tane maça gitmişim sadece koreografi ve tribün şovlarını izlemek için. Bu 3 ‘lü birbirine muhtaç. Bunlara kimse yanaşamaz. Ben Avrupa da 2 lig kurulmasından yanayım. Türkiye ‘den bu 3 klüp alınsın orda oynasınlar. 2.Ligden başlasınlar Münih, Barça, Lyon, ManU falan aralarında oynasın, İstanbul Ligi ve bölge ligleri yeniden kurulsun sene sonu Türkiye şampiyonası yapılsın bölge karmalarıyla. İstanbul da oturan birisin ligi düşün Beykoz, Taksim, Beyoğlu, Feriköy, Karagümrük, Eyüp, Sarıyer, Anadolu Üsküdar, Vefa hangisi daha güzel? Sorunun cevabına gelince 100 yılda 1 kere olmuş bir şeyi hiç olmamış sayamayız ama bence öyle bir şey yok.

- Dünya derbisi denilen Galatasaray-Fenerbahçe maçında çıkan olaylar ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

- Yensinler birbirlerini En Büyük Beykoz diyorum  Rezalet falan demeyeceğim. Kimse maç izlemeye gitmedi. Futbolcularda oynamaya gelmemiş zaten. Tam bize yakışır bir derbi oldu istediğimizi aldık. Kemik tayfayı ayrı tutarak konuşuyorum yine, taraftarlar ya Emre ‘ye sövmek için izlediler ya da Sabri ’ye. Bunların kavgası tuz biber oldu. Bunlar olmasaydı “Nasıl koyduk size” demek için maç izleyeceklerdi. Bu kahvedeki boş adam da Holding ceo sunda da aynı reaksiyon olacaktı. Normal buluyorum umarım cezalar çifte standartsız olur ve ceza alanlar ıslah olur.

- Sıkça dile getirilen bir konu ama Sporda şiddetin önlenmesi için neler yapılmalı?

- Taraftarı taraftara bırakacaksın arkadaş. GS-FB derbilerin de dünyanın olayı çıkıyor stat çevresinde değil mi? Bunlar sadece 2 bin kişilik olaylar hani bunların 25 Milyon taraftarı vardı. Hepsi kahvede yan yana kimse kimseyi öldürmüyor. Kabul etmem gerekir ki tribün içinde de bir agresiflik var. Sağduyu ve hoş görü aşılanmalı bu insanlara. Yıllarca jop vurduk, hapse tıktık bir şey olmadı. Şimdi para cezası veriyoruz üstüne yine değişmiyor. Bence tek tek yakalayıp ders vermek lazım takım nasıl tutulur diye. Rakip den dövdüğümüz adamlar ne tribün bırakıyor ne de bir dahaki sene korkup gelmemezlik yapmıyor aksine hırs oluyor. Bumerang gibi ne kadar hızlı atarsak o kadar hızlı dönüyor. Tribünde şiddet en anlamsız şey. Otobüs taşlıyorsun adamlar dönerle iniyor karşılıklı vurulanlar oluyor. Sen aynı şekilde gidiyorsun yapabiliyorsan aynılarını yapıyorsun yapamazsan esnafa saldırıyorsun. Ertesi sene ya deplasman yasağı oluyor yada aynı seneryo… Kimseden ne bir şey eksiliyor nede artıyor.

- Halk arasında Taraftarın, Bilgisiz ve cahil insanlardan oluştuğu öngörüsü hakim; bu görüşe katılıyor musunuz?

- Katılırım ama gülmekten. Bizim tribünden 20 tane adam sayarım hafta içi takım elbiseli. %50 den fazla üniversite ve lise mezunu. Hepsinin ya ailesi var ya da çok iyi işleri. Hepimizin bir dünya görüşü var. Bana herhangi bir sosyal platformdan bir tane Alparslan Dikmen gösterin. Ya da bana. Bir sosyal ortam söyleyin 10 bin kişiden oluşacak ve bu ortamın lideri bir Ermeni olacak? Kim kabullenebilir bunu... Ama taraftar dediğimiz olgu kabullenebilir bunu...



- Peki, taraftar neden deplasmana gider diye bir soru sorulsa ne cevap verirsiniz?

- Hani haddime midir tüm herkes adına cevaplamak ya da kendi adıma bile cevaplayacak kadar çok kilometrem var mı bilemiyorum? Kırşehir’e 4 kişi gittiğimizde o topçuların yüzünü görmen lazımdı. Tokat da 8 kişilik tribüne secde eden futbolcuya sormak lazım. Ben 12. adam değilim. Ben o ekibin bir parçasıyım. Malzemeci veya Klüp başkanı nasıl bir parçaysa bende bu bütünün bir parçasıyım. Takım benim tabii ki deplasmana gideceğim. İşimi bazen iyi yapar bazen kötü yaparım ama o gün orda elimden gelenin en iyisini ortaya koyarım. En Uzak deplasmana gitmektir taraftar olmak. Bu da bizim o bahsettiğim küçük tayfanın baş felsefesi.

- Deplasman ile ilgili bir hatıranızı kısaca anlatır mısınız?

- Aklıma gelen her şey rakipleri küçük düşürücü şeyler. Kayıt dışı konuştuğumuz da anlatırım tabii ki ama böyle bir platformda hiçbir rakibimize saygısızlık yapamam. Aslında bir önceki soruya cevap olacak bir anımız var 3.Ligdeyken Yalova maçımız vardı. 1001 güçlük yaşandı. Anca 2. Yarı oraya varabildik. Çünkü otobüs de kendi aramızda para toplama vs. işleri uzun sürdü birde feribot sırası. Neyse stada 100 kişi kadar girdik. İlk yarı yeni bitmişti 1-0 yenilmiştik. Topçular bizi görür görmez inanılmaz bir güven yüklediler kendilerine. Bizim desteğimizi de arkasına alan takım 2. yarı 1-3 yaptı durumu sayısızda gol kaçırdı. Belki geçen senenin şampiyonluğunda önemli bir 3 puandı.

- Son olarak Futbolculara. Taraftarlara, Federasyona, Spor ile alakalı kişilere ve bloğumuzu okuyanlara neler söylemek isterseniz?

- Daha çok blog okumak bu işin içinden adamlardan daha çok bilgi almak anlamına geliyor. Sıfır rant full özveriyle yapılıyor bu işler. Buradakiler başkalarına yaranmak zorunda değil varlığını devam ettirmek için o yüzden gerçek düşüncelerini yazmakdan başka seçenekleri yok. Beykoz’u öğrenmek isteyenler Kelle İbrahim kimdir neler yapmıştır bunu öğrensinler önce. Adana Demir’i öğrenmek isteyenlerde Tebe – Volimo ne demek ve neden bu tribünlere pankart olmuştur. Geçmişimize esas duruşla baktığımız sürece en iyiyi yapacağız. Bide herkese bu uzun şeyleri okudukları için teşekkür edeyim. Sana da beni röportaj yapılacak kadar yaptın ya helal olsun diyorum.Saygı ve Barış!

5 yorum:

Semt Aşığı dedi ki...

Ben teşekkür ederim.Hala bir röportaj yaptığıma inanamıyorum :) O kadar olduk mu ya? Keşke Hoazin de olsaydı beraber yapsaydık.Benim hoşuma gitti bi dahaki sefere :)

Hüseyin A. dedi ki...

çgüzel olmuş fercekten ellerinize sağlık,
semt asıgıda bizi Beykozspor sempatizanı yapan bir arkadas bızım gibi 2.Ligde mucadele eden ve blogu olan tek ıkı takımdan da bırısı aynı zamanda :)

Seviyoruk Sizi Semt Aşıkları!..

Semt Aşığı dedi ki...

Huseyin bey çok teşekkür ederim.Şimdi haksızlık yapmayalım.bu bizim blogda yanda linklerde bakarsanız bir bucanın birde eyüp'ün blog linkleri var.güncelleme bakımından Demirspor blogları,sonra bizim, sonra bucanın blogu, sonra eyüpün blogu gelir ama yinede yok değil bunlar benim takip ettiklerim.

Blogspor dedi ki...

Semt aşığı ole ole :D Güzel röpörtaj olmuş abi,ikinizinde ellerine sağlık.

Hüseyin A. dedi ki...

Haklısın Hocam :))