6 Ağustos 2011 Cumartesi

Kocaelispor Tarih Oluyor..


Bir zamanlar Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi dört büyüklerin de korkulu rüyası olan, iki kez Türkiye Kupası'nı kazandığı gibi birçok sezon da ligde zirve mücadelesi veren Kocaelispor sessiz sedasız tarih oluyor. 100 milyon TL'yi bulan borçlarının altından kalkmak mümkün olmayınca, takımın tüm futbolcuları yine 2. Lig'de mücadele eden ve isim değişikliğine giden eski adıyla "Körfez Belediyespor", yeni adıyla "Kocaeli Futbol Kulübü'ne transfer edilerek aktarma yapıldı. Ancak UEFA'nın "Kocaeli" adına sıcak bakmadığı ve bu ismin yeniden değiştirilebileceği belirtildi.

TARİH OLUYOR

Günümüzde Türk Futbolunun, başta Fenerbahçe olmak üzere Süper Lig Takımlarının şike iddialarıyla sarsıldığı bu günlerde, bir dönem Türk futboluna damgasını vuran, birçok yerli ve yabancı yıldız kazandıran Kocaelispor bugün gürültülü ve karışık ortamda sessiz sedasız tarih oluyor.

1966'DA KURULDU

İzmit'te İzmit Gençlik, Baç Spor ve Doğanspor adlı amatör kulüplerin birleştirilmesiyle 1966 yılında kurulan Kocaelispor, en parlak dönemini Sefa Sirmen'in başkanlığa gelmesiyle yaşadı.

Özellikle 1990'lı yıllarda dört büyüklere kök söktüren ve zirve mücadelesi veren, UEFA ve o zamanki adıyla İnter Toto Kupalarına katılan, 1992-93 sezonunda ligin ilk yarısını açık ara lider bitirerek tükm dikkatleri üzerine çekti. Kocaelispor 1996-97 ve 2001-2001 sezonlarında iki kez de Türkiye Kapasını kazandı. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden sonra başlayan ekonomik sıkıntı, Sefa Sirmen'in de başkanlıktan ayrılmasıyla doruğa çıktı ve Kocaelispor'da düşüş başladı.

DEPREMDE MORAL OLMUŞTU

Yaklaşık 18 bin can alan, merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük İlçesi olan 17 Ağustos 1999 Depremi'nde yaşanan acılar ve karışıklıklar nedeniyle Futbol Federasyonu Kocaelispor Kulübü'nün tüm hakları saklı kalmak kaydıyla 1999-2000 sezonuna katılıp katılmamakta serbest olduğunu bildirdi.

Ancak yapılan bir dizi toplantılar sonucu, deprem nedeniyle büyük bir travma yaşayan ve moralman çöküntü içinde bulunan Kocaeli halkının, takımın da ligden çekilmesiyle daha büyük bir moral çöküntüsü içine gireceği düşünülerek "devam" kararı alındı.

Kocaelispor'un aldığı bu karar yaşanan acıya rağmen taraftarlar için büyük moral oldu.

ÇÖKÜŞ BAŞLADI

Kocaelispor Kulübü'nde Sefa Sirmen'in de bir süre sonra başkanlığı bırakmasıyla büyük bir çöküş başladı. Borçlar ödenemedi. İki kez Bank Asya Ligi'ne düşüldü. Geçtiğimiz sezon borçları nedeniyle transfer yapmaya izin verilmeyen, ayrıca 6 puanı da silinen Kocaelispor 2. Lig'de mücadele etti. Yine geçtiğimiz yıl, eski başkanlar Sarhan Gürkan ve Muammer Çelik ile bir yönetici, usulsüz harcama yaptıkları iddiasıyla bir ayı aşkın süre cezaevinde tutuklu kaldı.

VALİNİN DESTEĞİ YETERLİ OLMADI

Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın çabalarıyla geçtiğimiz sezon toparlanmaya çalışan Kocaelispor'dan her gün yeni isimlerin alacaklı olarak ortaya çıkması üzerine bu borçların altından kalkılamayacağı anlaşılınca, külübün feshi gündeme geldi. Yine 2. Lig'de mücadele veren Körfez İlçesi'nin takımı Körfez Belediyespor'un adı Kocaeli Futbol Kulübü (Kocaeli FK) olarak değiştirildi. Kocaelispor'un tüm futbolcuları bu kulübe transfer edildi.

KOCAELİ FK ADINI UEFA İSTEMEDİ

Ancak "Kocaeli FK" adının Kocaelispor'u çağrıştırması nedeniyle UEFA'nın bu isme sıcak bakmadığı, yöneticilerin şimdi "Körfez 1966" ağırlıklı olmak üzere yeni isim arayışna gitti. Yeni takım maçlarını yine Kocaelispor'un kullandığı, Sefa Sirmen'in Yönetim kurulu Başkanı bulunduğu Kocaüeli Eğitim Vakfı (KEV) tesislerinde kalacak. Şu anda yönetimi olmayan ve yaklaşık 100 milyon TL borcu bulunan Kocaealispor Kulübü'nün parlak geçmişi sadece kağıt üzerinde kalırken, takım sessiz sedasız tarih oldu.

Onursal Başkanlığı'nı, aynı zamanda bu dönüşümün mimarı olan Körfez İlçesi Belediye Başkanı Yunus Pehlivan'ın yaptığı, Teknik Direktörlüğünü ise Galatasaray'dan da tanıdığımız Ahmet Yıldırım'ın yaptığı Kocaeli FK hazırlıklarını şu anda bu adla sürdürüyor. Kocaelispor'dan buraya aktarılan oyunculardan Cem Sinan ile diğer futbolcular, Kocaelispor'un bu hale düşmesine üzüldüklerini, ancak şimdi hereflerinin yeni isimle önce Bank Asya, daha sonra da Süper Lig'e çıkmak olduğunu söylediler.

SİRMEN KONUŞMAK İSTEMEDİ

Kocaelispor'a en parlak dönemini yaşatan eski başkanlardan, CHP Kocaeli eski milletvekili ve belediye başkanı Sefa Sirmen ise, Kocaelispor ile ilgili olarak şu aşamada konuşmak istemediğini söyledi. "Bönem söylediğim sözler bazen yanlış yorumlanıyor. Şu anda konuşmak istemiyorum" diyen Sefa Sirmen'in yakın çevresine bu duruma çok üzüldüğünü söylediği öğrenildi.

Hodri Meydanın dediği gibi ; TÜRKİYE'YE BAKAN KOCAELİ BİR KOCAELİSPOR'A BAKAMADI

Böyle geçmişi tarihle dolu takımların bu durumda olması gerçekten içler acısı.. Emeği geçen herkesin..

Hiç yorum yok: