2 Eylül 2009 Çarşamba

Yeni Baslayanlar için ''TRİBÜN''

- ekseriyetle ilk toplumsallasma asamasinin yani 0 12 benetton devresinin meselesi olan tribün ortamlarina giris hadisesi ilerki yaslara ertelenirse uyum saglamak adina kendinizi sancili bir sürecin içinde bulabilirsiniz. evvela sabirli ve azimli olun.

...

- tribün hayatiniz boyunca sizi bu hazineden mahrum etmek isteyecek dahili ve harici bedhahlariniz olacaktir.
"hem eziyet çekiyorsun hem üstüne para veriyorsun","sampiyon olunca sanki sana para veriyolar" gibi ekonomik tabanli ikna cümleleri kafanizi bulandirmasin,siz bir yürek isi yapiyorsunuz.aldiginiz hazzin parasal karsiliginin olmadigini anlamalarini beklemeyiniz..

- tribüne gire-çika bünyeniz olumsuz hava kosullarina alisik olacagindan,"boyun kadar kar var disarda,otur evde seyret sicak sicak"ya da "ne isin var oglum adana'da,hemen eve gel" seklindeki anne replikleri aklinizi çelmesin,sevgi eylem ister.

- "uyutuyorlar olm sizi,futbol kitlelerin afyonudur,bos isler bunlar" diyen filozof arkadaslarinizi da kaale almayiniz.sizinkisi mantigin yanindan geçmeyen,tamamen gönülden, gözleri kapali bir sevda çünkü..

- eger 5 yaslarinda bir çocuksaniz ve babaniz üstünüze forma geçirip elinizden tuttugu gibi anlam veremediginiz sekilde ziplayan insanlarin doldurdugu,kalabalik,gürültülü betonarme bir yere götürmüsse korkmayiniz,orasi artik sizin ikinci evinizdir.bu yeni evinizin bireyleri öyle sen samata insanlardir ki durmadan sarki söylerler,ziplarlar hatta bazen de birbirlerine sarilirlar.ama burdaki sarkilar kreste ögrendiklerinize pek benzemez,babaniza bu sarkilarda geçen kelimelerin anlamini sormayi denemeyiniz..buradaki amcalar maç içinde bazen celallense de sizi görünce hep gülümser,göz kirpar ve hep ayni soruyu sorarlar: en büyük kim ?

- maça beraber gideceginiz,sizinle ayni asktan muzdarip,kafa dengi 4-5 kisilik tayfa diye tabir edilen bir arkadas grubu olusturun..ilk zamanlar maça yalniz da gidebilirsiniz.unutmayin ki stadyumlar erkeklerin en rahat kaynastiklari yerlerdir zira ortada çok büyük bir ortak payda vardir.

- stadyumlar bilhassa da açik tribünler imaj ve sekil kaygisinin sifir oldugu yerlerdir.kimse ne giydiginize ya da saçinizin modeline dikkat etmez, rahat olun..kis aylarinda tribünlerde takimin renklerinde atki,bere ve mont kreasyonundan olusan kamuflaj modasi revaçtadir.yaz modasi ise kirli kot-forma-yazlik atki seklindedir. çamurlanmasina bozulmayacaginiz bir pantalon,eski ama su geçirmeyen rahat bir ayakkabi tercih etmenizi öneririz.

- evden çikmadan önce sesinizi test ediniz. bogazinizi üsütmemeye dikkat ediniz. takildiginiz tezahuratlarin sözlerini bestesiyle prova ediniz.

- futbol sadece sahada oynanan 90 dakikadan ibaret degildir.maçin oldugu günü futbola ayirmalisiniz.stada gitmek için genelde ayni güzergahi ve tasitlari kullaniniz.bu hem tahmini varis saati hesabinizi kolaylastirir hem de haftalar ilerledikçe ayni yolu kullanan takimdaslariniza selam etmeye baslarsiniz.

- stadinizin yakinlarinda yemek yiyecek,zamanla müdavimleriyle enseye saplak göte parmak olacaginiz büfe ya da küçük restoran tadinda bir yer belleyin.tribün kültürünün olmazsa olmaz önemli bir parçasidir bu.sakin merak edip stad çevresinde satilan seyyar köftelerden yemeyin,kokusu zaten maç öncesi sizi yeterince denyolastiracak ve agresiflestirecektir.

- içki hadisesi tribün olayini bozar zira binlerce kisinin yanindan siyrilip zirt pirt çise gidene kadar goller kaçar,tezahurat bölünür,yerler kaptirilir. alemi maç sonrasina saklayiniz.buna karsilik "içkisiz tribüncü pankartsiz tribüne benzer" seklinde bir düsünce de mevcuttur.maç öncesi abartmamak kosuluyla birkaç bira kafidir.

- kuyruga kaynama yapmak risklidir. uyaniklik yaparken yakalanirsaniz sizi oracikta kaynatabilirler.

- hem stad disinda hem stad içinde ceplerinizi sik sik kontrol ediniz. cüzdan ve telefonu koymak için ön cepleri tercih ediniz.

- polisin içeri sokmaniza izin vermedigi üzerinizdeki bozuk paralari çekirdege degil enerji vermesi için çikolataya gofrete yatiriniz.

- her tarafta takimizin taraftarlarini görmek ilk baslarda sizi heyecanlandirabilir saga sola kosturabilirsiniz ama sakin olun ne de olsa orasi sizin eviniz.

- stada yaklastikça kaldirimda durmus,elleri ceplerinde açik var açik diye fisildayan kisiler karaborsacilardir.mecbur kalmadikça itibar etmeyiniz.

- stadyumda gördügünüz çocuk taraftarlara ilgi ve sefkat gösteriniz.onlar bu tribünlerin gelecegidir.

- her ne kadar tribünde bir bütün olunsa da kitle psikolojisine kapilip her denileni yapmayiniz.kendi kafanizda yargilayip olur verdiginiz eylemlerde ve tezahuratlarda yer aliniz.

- kiz arkadasinizi en az bir kere maça getirip anlam veremedigi bu tutkunuzu daha özenli sözcüklerle ve canli örneklerle bir kez daha anlatmayi deneyiniz.

- maç bittiginde sesiniz kisilmadiysa kendinizi kötü hissediniz.zira takiminizi ne kadar çok desteklerseniz galibiyetten ya da sampiyonluktan kendinize çikardiginiz pay o kadar artar.

- kaybedilen maçin ardindan hiç bosuna "bir daha maça gelirsem dombili olayim" seklinde cümleler kurmayiniz.15 gün sonra kosa kosa stadin yolunu tutarken mahçup olursunuz.

- deplasman taraftarligi apayri birseydir,tecrübe ister.tribüne yeni baslayanlara pek önerilmez.

Kaynak:Pankart.org

2 yorum:

lepermessiah dedi ki...

"ne isin var oglum adana'da,hemen eve gel" seklindeki anne replikleri aklinizi çelmesin,sevgi eylem ister.

Bu şiddetle tanıdık geliyor bana :))

Fethi Soylu dedi ki...

Katien gidemessin adanaya
ama anne ben ortaköyde dolanıcam sadece biraz:D
maçı izler sabaha karşı gelrim
olan olmuştur acı itirafı ederim:D:D
bu iş bana yalanıda öğretti şaka maka ama herşey ADANA DEMİRSPOR İÇİN!!!!